13 Ekim 2017 Cuma

İBB Şehir Tiyatroları: Sızı


Bu ay perdelerini açan İstanbul Şehir Tiyatroları'nın başlangıcını biz de dün Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi'nde "Sızı" ile yaptık. 


Konusu;
Yıl 1913. Anadolu Coğrafyası dış güçlerin yaratmaya çalıştığı bir kaosun eşiğindedir. Yıllarca yan yana yaşamış, birbirini kardeş bilmiş halk kışkırtılmaktadır. Bir grup Ermeni Ailesi bunun bir parçası olmamak için önce İstanbul'a, sonra Paris'e gitmek zorunda kalır. Yıl 1941. Dünya siyaseti daha da büyük bir çıkmaza sürükler onları. Büyüdükçe büyüyen tehlike, yaklaşan savaş, Anadolu özlemi, içinden çıkılmaz bir hale gelince ne yapacaklardır... 


"Her karanlığın sonunda güneş yine doğar, her acıdan geriye derin bir sızı kalır."

"Çok kötü günlerdi, çok. Çok büyük acılar çektik."


Savaş dönemleri, insanların birbirlerine kırdırılmaları, nazi zamanları..
Derin acılı bir oyundu. 

Ermeni bir ailenin İstanbul'daki yaşamlarından kopup Paris'e yerleşmelerini ve orada da yine Ermeni insanlar tarafından Türkçe konuşmaları, döneminde Türkiye'de yaşamaları, buraların kültürünü sahiplenmeleri sebebiyle ötekileştirilmelerini ve başlarına gelen acı/tatlı olayları, bırakıp gittikleri evlerine, İstanbul'a olan özlemlerini, buralara tekrar dönmek için çabalarını anlatıyor. 
Uzaktan baktığımızda olaylar aslında her gün yaşadığımız olaylara o kadar çok benziyor ki.. 




Oyunda kullandıkları Mapping tekniği (projeksiyon ile zihinde ve perdede 3D canlandırma tekniği denilebilir açıklamasına) o kadar güzel bir hava katmış ki, geçişler, arka perdeye yansıyan görüntüler çok güzeldi.



Oyunun yönetmeni Kubilay Penbeklioğlu oyun hakkında şunları söylemiş “Sevginin, hoşgörünün, kardeşliğin, medeniyetin ve kültürün ana yurdu büyük Anadolu’muzda yaşayan Anadolu sevgisi ile dolu bir grup Ermeni Ailesi, yüzyıllardır birlikte yaşadığı insanlarla düşman ve yapılmaya çalışılan kalleşliğin bir parçası olmamak için göç etmek zorunda kalırlar ama mutlaka bir gün topraklarına geri döneceklerdir.  Oyunumuz böyle bir hikâye anlatır. Geriye; dillerde Anadolu’nun herkesi birleştiren türküleri, kalplerde büyük bir özlem ve derin bir sızı kalır.”

Uygun bir vakit bulduğunuzda izleyin mutlaka, sevgiler..



2 yorum:

  1. Tiyatroya gitmeyeli çok oldu bu yayın da sanki oyunu izler gibi bir his bıraktı..
    Konusu ise gerçekten etkileyici Du biz de bir film izledik savaş ile ilgili insanlar gerçekten de ne büyük acılar çekmiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz sezonunda gitmeye çalışıyoruz elimizden geldiğince. Konusu gerçekten çok etkileyiciydi. Allah bir daha savaş göstermesin hiçbir topluma..

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...